Selecteer een pagina

Het is vanaf 1 december verplicht om een mondkapje te dragen in openbare ruimtes. Deze regel is er niet voor niets, dus het is beter dat je je daaraan houdt. Doe je dat niet, dan loop je het risico op een boete van 95 euro. Ook al zijn de meningen nog steeds verdeeld over het nut van mondkapjes in het dagelijkse leven, het grootste gedeelte van de bevolking is het er over eens dat het dragen ervan noodzakelijk is. Hier vind je alles wat je moet weten over het verplicht dragen van een mondkapje in openbare ruimtes.

Wat is een mondkapje?

In Nederland moet je een niet-medisch kapje op. Deze koop je in de winkel of je maakt hem zelf. In dit laatste geval volg je de instructies van de Rijksoverheid. De medische mondkapjes moeten beschikbaar blijven voor mensen die dagelijks met het virus in aanmerking komen, zoals dokters, zusters, specialisten en zorgverleners. Een sjaal, een bandana of een spatscherm is geen mondkapje. Deze zijn in openbare ruimtes dus ook niet voldoende.

Wat is een openbare ruimte?

Openbare ruimten zijn ruimten waar iedereen zomaar naar binnen mag stappen. Winkels, bibliotheken, horecagelegenheden, tankstations, wachtkamers, recepties, musea en banken vallen hier allemaal onder. In alle openbare ruimtes is het dragen van een mondkapje verplicht, enkele uitzonderingen daargelaten.

Uitzonderingen op de regel

Er zijn uiteraard ook uitzonderingen op de regel. Gelukkig zijn dit er niet veel. In kerken en moskee├źn is er geen verplichting om een mondkapje te dragen. Alle plekken waar een levens- of geloofsovertuiging wordt beoefend zijn uitgesloten. Als je zit in een openbare ruimte, dan mag je je kapje afnemen. Je moet hem dan weer opzetten als je gaat lopen. Mensen die om medische redenen geen kapje kunnen dragen zijn ook uitgesloten. Het is dan wel van groot belang dat je dit kunt bewijzen. Daar wordt streng op gelet, om fraude onmogelijk te maken.

De basisregels blijven belangrijk

Vervolgens moet je weten dat de basisregels die gelden niet vervallen als je een mondkapje draagt. Je moet dus nog steeds 1,5 meter afstand houden, persoonlijk contact beperken, druktes vermijden en regelmatig je handen wassen. Het kapje is hier een aanvulling op en bedoeld voor situaties waar de basisregels alleen niet voldoende zijn.

Maak hier een afspraak voor een Corona test!

Mondkapjes kopen

Mondkapjes zijn gemakkelijk te vinden en omdat er nu logischerwijs een grote vraag naar is, zijn er maar weinig plaatsen waar je ze niet kunt kopen. Drogisterijen, supermarkten, de kiosk en broodjeszaak op het station en winkels zoals Zeeman en Blokker verkopen allemaal mondkapjes die in Nederland zijn toegestaan. Verder is er een bijzonder groot aanbod online en kun je daar mondkapjes kopen in allerlei kleuren, met allerlei kenmerken en in grote volumes. 

Draag je kapje zoals het hoort

Het is dus echt niet moeilijk om mondkapjes te vinden en te dragen. Zorg dat je altijd een paar in je tas hebt en je bent overal op voorbereid. Als iedereen een mondkapje draagt in openbare ruimtes, dan zal het virus zich aanzienlijk minder snel kunnen verspreiden.